De beste Boekrecensie is een objectieve mening
Nieuwe lezers aantrekken is goud waard. Een goed geschreven boekrecensie is op een overzichtelijke onderbouwde mening, waarbij er argumenten worden gegeven over de inhoud van het boek. Zonder spoilers weg te geven natuurlijk. Een positieve boekrecensie is het bewijs dat jouw boek fijn leesbaar is en inhoudelijk goed in elkaar zit. Het werkt motiverend en maakt jouw potentiële nieuwe lezers nieuwsgierig.
Een objectieve mening – hoe werkt dat?
Er zijn verschillende redenen om een boekrecensie te schrijven. Het kan bijvoorbeeld onderdeel zijn van een column of uitgegeven worden als een artikel. Misschien is het wel onderdeel van een online blog. In een boekrecensie wordt na het lezen van een boek de mening van de lezer beschreven. Op een overzichtelijke manier onderbouwt de lezer zijn mening door middel van het geven van diverse argumenten. Dat klinkt simpel. Maar het is lastiger dan je denkt. Een mening is namelijk grotendeels gebaseerd op gevoel. Dit op een objectieve manier onderbouwen kan daarom best een uitdaging zijn.
Begin bij het einde
Het is goed om een boekrecensie te beginnen met een conclusie. Geef een kleine samenvatting van het verhaal. Op deze manier is het meteen duidelijk waar het boek over gaat. Zorg wel dat de samenvatting geen spoilers weggeeft. Dat zullen lezers niet waarderen. Vervolgens is het zaak om een oordeel over het boek te geven. Dit oordeel moet natuurlijk wel worden onderbouwd met duidelijke argumenten. Hier kan het lastig worden. GLOBAL LEXIS Freelance Tekstschrijver kan als objectieve partij jouw mening op papier zetten. Al een recensie geschreven maar nog een tweede paar ogen nodig? Wij bieden ook tekstcorrectie aan.
Op een goede manier argumenteren
Twee boekrecensies kunnen als dag en nacht verschillen. Al gaan ze over hetzelfde boek. Het is immers gebaseerd op een persoonlijke mening. Daarom is het belangrijk dat deze mening goed wordt onderbouwd. Een tip voor het geven van goede argumenten is het uitlichten van bepaalde elementen in het verhaal. Wat was opvallend? Door een specifiek aspect te benoemen wordt het argument tastbaarder. De lezer van de recensie kan zich op deze manier beter inleven. Dit verhoogt de kwaliteit van de boekrecensie. Hetzelfde geldt voor specifieke voorbeelden. Wil je de recensie nog wat extra’s geven? Voeg dat iets persoonlijks toe. Bijvoorbeeld waar je het boek tegen bent gekomen. Heeft iemand je erover verteld? Of heb je het gezien op een flyer of erover gelezen in een shortcopy?
Hulp nodig met het schrijven van een boekrecensie?
GLOBAL LEXIS Freelance Tekstschrijver staat voor je klaar. Of ben je nieuwsgierig wat we jou nog meer kunnen bieden? Bijvoorbeeld het schrijven van offline of online teksten. Enkele voorbeelden van offline teksten zijn een advertorial, brief, brochure, cases, persbericht en speech. Daarnaast bieden wij ondersteuning bij het opstellen en uitwerken van een marketingplan zowel offline als online. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.