Tekstschrijvers hebben bij wet zeggenschap over het gebruik van hun teksten. Dit is geregeld in het zogenaamde Copyright. Hierin staat vermeld dat de tekstschrijver de eigenaar van een tekst blijft. Mits in eigen beheer geschreven en niet in naam van een tekstbureau. In dat geval is het tekstbureau de formele eigenaar.

Bij wet blijft de tekstschrijver eigenaar van uw tekst

Concreet betekent dit voor u als klant dat uw slechts gemachtigd bent tot het gebruik van een tekst voor een daarover overeengekomen doel. Laat u een tekst schrijven voor een advertorial, dan mag u de tekst dusdanig publiceren. U mag het echter niet zonder meer ook op uw website zetten. Of gebruiken als een online advertentie. Wanneer u dit wel doet bent u de schrijver opnieuw kosten verschuldigd.

Geen kwaadwil maar goedwillendheid

In de praktijk is dit voor tekstschrijvers moeilijk te controleren. Het gaat bovendien slechts om een klein percentage van de oorspronkelijke vergoeding. Klanten zijn vaak onwetend. Zij denken dat zij de eigenaar zijn geworden omdat zij voor de tekst hebben betaald. Daar komt bij dat zij het veelal niet prettig vinden om opnieuw te overleggen en opnieuw te betalen bij een vervolg gebruik.

GLOBAL LEXIS | Freelance Tekstschrijver maakt u de eigenaar van het auteursrecht

Om die reden heeft GLOBAL LEXIS | Freelance Tekstschrijver besloten om het copyright weg te geven. U leest het goed. U krijgt van ons het copyright cadeau. Onder één voorwaarde: u wordt pas eigenaar van het auteursrecht nadat u aan uw betalingsverplichting hebt voldaan. Heel logisch eigenlijk en voor alle betrokkenen wel zo prettig.

Hebt nog vragen over het auteursrecht? Vraag het ons gerust